Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Στα μισά στρέμματα φέτος η καλλιέργεια ζαχαρότευτλων



Στα καλλιεργούμενα στρέμματα αποτυπώνεται ξεκάθαρα φέτος η απογοήτευση των καλλιεργητών τεύτλων από τα πενιχρά κίνητρα και το άδηλο μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.
Όπως γράφει το σχετικό άρθρο της εφημερίδας Agrenda, μια ανάσα πριν την ολοκλήρωση της σποράς, η τευτλοκαλλιέργεια βγαίνει η μεγάλη χαμένη των εαρινών καλλιεργειών, μια εποχή που οι τιμές της ζάχαρης, μετά από περίπου 4 χρόνια, κινούνται ανοδικά λόγω των αυξημένης ζήτησης και της μείωσης των αποθεμάτων.
Με δεδομένη την επιμονή των διοικούντων της ΕΒΖ να μην αλλάξουν την τιμολογιακή πολιτική της βιομηχανίας (με χαμηλές τιμές και μηδενικό bonus ζαχαρικού τίτλου), φαίνεται πως ούτε η ανακοίνωση για μείωση του κόστους της τευτλοκαλλιέργειας, με εκπτώσεις έως 20% στις τιμές των εφοδίων, έπεισε τελικά τους παραγωγούς.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο στόχος της διοίκησης της εταιρείας για την καλλιέργεια 140.000 - 150.000 στρεμμάτων μάλλον αποδεικνύεται … όνειρο θερινής νυκτός, καθώς οι αρχικός όγκος των αιτήσεων των αγροτών δεν συνοδεύτηκε και από υπογραφές στις αντίστοιχες συμβάσεις. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι πολύ δύσκολα θα σπαρθούν φέτος πάνω από 70.000 στρέμματα, κάτι που σημαίνει ότι η ΕΒΖ δεν θα καταφέρει να παράγει περισσότερους από 44.000 τόνους ζάχαρης.
Τα στοιχεία που καταφθάνουν από όλες τις περιοχές επιβεβαιώνουν την παραπάνω αίσθηση: Ενώ η σπορά έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, στην περιοχή του εργοστασίου της Ορεστιάδας σπάρθηκαν μόλις 13.000 στρέμματα, έναντι των 20.000 στρεμμάτων πέρυσι. Στο Πλατύ, μαζί με περίπου 3.000 στρέμματα που σπάρθηκαν στη Λάρισα, έχουν σπαρθεί περί τις 25.000 στρέμματα και είναι ζήτημα αν φτάσουν τις 30.000 στρέμματα, ενώ μέχρι σήμερα στις Σέρρες δεν έχουν σπαρθεί πάνω από 17.000-18.000 στρέμματα.
Η εξέλιξη αυτή έχει αρνητικό αντίκτυπο και στο κόστος παραγωγής, δεδομένου ότι το εργοστάσιο στο Πλατύ πρέπει να κατεργαστεί τεύτλα από τουλάχιστον 85.000 στρέμματα, της Ορεστιάδας από 50.000 στρέμματα και των Σερρών από 40.000-45.000 στρέμματα.



                                                                                                                     agronews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου